-List hartije na kome sam ti se predstavio i napisao da imam dve ulaznice za sutrašnju predstavu ‘Poljubac žene pauka’; koji sam dao jednom poznaniku da prosledi nekoj tvojoj drugarici da ti ga da  jer nisam mogao da protumačim status tipa koji se nije odvajao od tebe celo veče; papir mi se vratio istim putem sa na poleđini napisanim:“Kako se usuđuješ da mi u prisustvu verenika šalješ poruke? Vidimo se sutra u 19:00 u parku između gimnazije i pozorišta.

Ps. ‘Verenik’ je moša*, a zove se Toša.“

-Ulaznice za gorepomenutu predstavu koje sam kasnije stilizovao u cvet.

-Stolnjak iz ‘Šumatovca’ na kome je kum Ćira, pijan,  ugljenom nacrtao tvoju karikaturu i koji sam pred fajront smotao ispod  majice.

-Pesma koju sam ti, sad ja pijan, napisao  na salveti u ‘Klubu književnika’ i koju sam hteo da recitujem nazdravljajući (kao Karamazov) vinom iz tvoje cipele, nisi mi dozvolila – što zbog stida, što zbog cipele.

-Sako koji sam skinuo pri izlasku i viteški njime prekrio baru ispred kluba da je pređeš u stilu velikih dama.

-Šnala koja ti se otkačila sa cipele na rođendanu kod Zorke, koju smo svi bezuspešno tražili sat vremena, a koju je njena majka sutradan spremajući stan našla na sred sobe.

-Tvoje oproštajno pismo o kome mi je još uvek teško da govorim.

-Bordo ‘starke’ koje si mi poklonila kad mi je prva priča prošla na konkursu,  u kojima sam prešao hiljade kilometara da udaljim bolnu uspomenu na tebe.

-I još dosta toga stane u…

Kad svetinja postane uspomena, uspomena  otpadak, a otpadak  đubre? Da li kad izgubi upotrebnu vrednost, ili kad se drži u rukama koje su kao reakciju na njih izgubile drhtavost  prstiju i vlažnost dlanova, kad ih ravnodušno  potrpaju u džak, i kad u sivo jutro gledaš  kroz prozor kako ga radnik gradske čistoće ubacuje u kamion pun smeća prošlih ljubavi?

*Moša, navlaka (žargon) – iznevereno očekivanje,  gest,  ili izjava kojom se trgnete,  dovedete u kratkotrajnu zabludu (prim. aut.).

Primer po ‘vukajliji’: Kantica Eurokrema

Objekat za budjenje lažne nade.

U kantici na koju slučajno nabasate ćete možda naći kupus, pršutu, groždje, masline, kikiriki, keks, integralne grisine, leglo mrava, dedin trofejni pištolj, bratov štek kondoma, blago drevnih Maja…. Ali nikad, NIKAD nećete naći sam Eurokrem.

Advertisements