Istina je varljiva, zavisi iz kog ugla posmatraš stvar. To ti je kao ona poznata dilema: da li  je boca do pola puna, ili do pola prazna? Ako je do pola prazna iz nje se javi nadrndani, mrzovoljni duh; ako je do pola puna onda je duh poletan i veseo.

Gledam svoj davnašnji aforizam: Koga nema bez njega se množe.

Mora da mi je tada diktirao onaj nadrndani. Danas mi iz polupune boce suflira  dobroćudni da to prepravim u: Koga nema zbog njega se množe.

Da bi se dobila jedinka – kaže on – potrebno je dvoje: mama i tata, da bi se oni stvorili treba još dva para mama i tata, a da bi oni postojali treba… I tako tom progresijom idemo od porodice preko familija do plemena, naroda… Svi su oni u znoju lica svog radili na toj jedinki i onda se u konKurenciji milijardi spermatozoida izboriš baš ti (kakvi li su ti ostali gubitnici kad si  ti tako smotan poBedio?)

Dođeš na svet, godinu –dve učiš da pričaš, a ostatak života ne naučiš kad treba da ućutiš. Tumaraš izgubljen i plašiš se ovna, plašiš se govna, a život prolazi. Misliš da se plašiš smrti, a u stvari plašiš se zanemarljivo kratkog perioda koji se zove – umiranje.  

Potrebno je  samo se opustiti i uživati u životu dok on polako prolazi. To ti se čini nemogućim, a u stvari je lako kao što je lako i naučiti kita da pije pivo. A znaš li kako se to radi?

Pa jako jednostavno: otvoriš pivo i staviš kitu u usta.

mOral

Dobro, nije baš jako lako, namučiš se ko crnac, ali bez muke nema nauke i zadovoljstva samoljublja.

Advertisements